http://talkingmoose.ca/3d-denise-virtual-assistant

– Siri, de ce copiilor noștri nu le place să învețe?

În supermarket, la rând la casă, vânzoleală mare. Copiii încep să se îndrepte, ca într-o apocalipsă zombie drăgălașă, spre un individ care stă la rând. Fetițele țipă… ca fetițele. Câțiva băieți, la fel. Emoționați și fâstâciți, toți își fac selfie cu ăla. Adulții nu mai înțelegem nimic. Habar nu avem cine e tipul. Nu e președintele republicii, nici vreun star tv, de cinema, pop sau rock… Are cracii pantalonilor pe undeva pe la genunchi, e bărbos și cu părul vopsit roz. Genul care ți-ar provoca convulsii fatale, dacă fata ți l-ar aduce acasă, de ginerică. 

Apoi ne edificăm. E un youtuber extrem de faimos, cu mai mulți users abonați la canalului lui, decât populația totală a țării. Mamele am începe să plângem, dacă nu ne-ar fi rușine să plângem în public. Nu de emoție, ci de nervi și de frustrare. Deci ăsta e individul cu care trebuie să luptăm zi de zi pentru atenția copiilor noștri. El este cel care nu îi lasă să învețe, să își facă temele, să își deretice camera etc. 

Ajung acasă și din curiozitate intru pe canalul lui să văd ce poate fi așa de interesant la el, încât numărul de users să depășească populația unei țări. Câteva ore mai târziu, sunt unul dintre ei. Mea culpa, dar e extrem de interesant. Părinți, profesori și educatori în general, nu avem nicio șansă să concurăm cu așa ceva, doar cu manuale, enciclopedii, cărți și caiete din secolul trecut, plus acel software dezactualizat care este gândirea noastră. 

Nu sunt tocmai genul de mamă profund implicată în avansul tehnologic. Mai degrabă genul căreia singurele întrebări care mi-ar veni în cap, pe moment, să i le pun lui Siri, ar fi dacă nu cumva știe unde îmi sunt ochelarii, sau cheile de la mașină. Și nu am nevoie de Google ca să reproduc, destul de fidel, multe poeme de poeți nemuritori, decedați deja demult. 

Momentul în care mi-am recunoscut totuși, cu umilință, neștiința și am început să caut cu disperare vreo aplicație expertă în educație digitală, a fost unul dureros de penibil și la fel de traumatizant ca și renunțarea la telefonul cu butoane, pentru un telefon mai deștept… ca mine. Epifania mea a pornit de la youtuberul din supermarket și de la o constatare de genul: ” O, mami, câteodată zici că te-ai născut în secolul trecut! Mami, tu chiar te-ai născut în secolul trecut!!!”

Așa a început aventura mea digitală, prin care am găsit Expertul în educație digitală pe care îl căutam, am început să întrezăresc răspunsul la întrebarea ” De ce copiilor noștri nu le place să învețe?” și soluția problemei.

***

Tu ai noroc, copilului tău îi place să învețe! Al meu nu vrea în ruptul capului…se confesează unii părinți fascinați de performanțe academice care par magie. Copilul în chestiune ascultă discuția cu un aer plictisit, jucându-se pe smartphone. Copilul căruia cică îi place să învețe, face exact același lucru. Care e diferența dintre cei doi?

Deocamdată, știm ce au în comun. Dispozitivul acela pe care amândoi îl mânuiesc cu dexteritate și care conține toată știința care a apărut de la facerea lumii încoace. Diferența e că unul îl folosește mai mult pentru entertainment, ceva de genul…

iar celălalt și în scopuri educative, ceva de genul…

E aproape nelimitat numărul școlilor virtuale, aplicații, websit, canale youtube, filmări 360º, imagini 3D, video drone, programe de simulare și asistență online educative, care vizează de la A la Z, absolut toate materiile, în toate domeniile și în toate zonele de interes posibile. Multe vin în limba engleză, la un nivel accesibil copiilor în cazul aplicațiilor menite să îi ajute să învețe engleza, sau cu traduceri automate, în cazul celor pe care le pot folosi ca să exploreze planeta, precum noul Google Earth 3D, cu Steet View. E mai puțin ok pentru materii precum matematica, biologia, fizica ori chimia, toate cu concepte mai greu de asimilat în altă limbă. Cât despre literatura, istoria și geografia României, resursele digitale pentru elevi sunt imposibil de găsit.

În cazul copiilor din diaspora, apare însă avantajul școlii în limba țării respective. În multe limbi există deja școli virtuale, care îi pot ajuta să învețe într-un mod mai firesc, mai performant, mai util și mai bine adaptat pentru actuala ” generație digitală”, decât toceala retrogradă din manuale, cu care era obișnuită generația anterioară. Hai să fim serioși, trăim deja în era post-PC și copiii noștri încă merg la școală cu ghiozdanul mai greu de atâtea manuale, decât ranița soldaților de pe front, pentru că atât sistemele de învățământ cât și mulți părinți se încăpățânează să le demonizeze apetitul pentru tehnologie, în loc să îl folosească și să îl direcționeze ca să facă ceea ce e menirea lor ca educatori: să îi pregătească pentru viitor.

Întreprinzătorii vizionari care au înțeles potențialul acestei piețe, au început deja să dirijeze tehnologia în scopuri educative. În Portugalia, cu 70 de euro pe an, respectiv 30 la reducere, poți cumpăra accesul la Escola Virtual  http://www.escolavirtual.pt/  pentru anul școlar în curs, în funcție de anul de școlarizare al copilului. Platforma e adaptată anual la programa școlară a Ministerului Educației. Majoritatea părinților consideră că sunt cei mai bine cheltuiți bani, posibil. Cu prețul unei perechi de pantofi, cumperi profesori virtuali carismatici și inspiratori la toate materiile, care repetă fără să facă cu nervii, aceeași explicație, de câte ori e nevoie. Lecții interactive, videoclipuri, filme documentare, sau de animație, sunt însoțite de rezumate, sinteze și teste.

Opțională în sistemul de învățământ, în funcție de preferințele profesorilor și respectând principiul autonomiei grupurilor școlare, școala virtuală în limba portugheză, de la Porto Editora, a produs o adevărată revoluție la nivelul familiilor, studiul acasă devenind mai performant și mai rapid și lăsând astfel mai mult timp pentru joacă, familie, recreere, copilărie… Sistemul educațional național a suferit și o altă adaptare la cerințele erei digitale, prin adoptarea manualelor hibride, tot opționale și reducea drastică, sub presiunea părinților, a temelor de casă. Cele care se mai dau, sunt preponderent mixte, cu consult tradițional și online și direcționate spre dezvoltarea creativității personale și formarea opiniilor proprii.

Ca rezultat al evoluției tehnologice accelerate și automatizării muncii datorită dezvoltării roboticii și inteligenței artificiale, se estimează că peste 85% din serviciile și funcțiile care vor exista în 2030, încă nu au fost inventate.  De asemenea, tiparul 20 de ani de studiu, urmați de 40 de muncă, va fi înlocuit cu învățarea, perfecționarea și adaptarea paralelă continuă, creativitatea tehnologică fiind absolut indispensabilă pentru toți, de la agricultori, la profesori. Cât despre aceștia din urmă, în afara stringenței adaptării metodelor de predare, nu li se va impune nimic imposibil și cu atât mai puțin să părăsească sălile de clasă. Doar că rolul lor, fundamental în formarea societății noastre, se va prelungi în afara sălii de curs.

Ca sursă de inspirație, avem Khan Academy – https://www.khanacademy.org/. Concepută în 2006 de Sal Khan, un american cu părinți originari din India și Bangladesh, Khan Academy a avut un început modest, într-un mic birou, acasă la el, de unde crea materiale video ca să o ajute pe verișoara lui, Nadia, la matematică. Cum cunoscuții au început să apeleze la ajutorul lui tot mai mult, Sal Khan s-a hotărât să publice filmele pe youtube, creând astfel ceea ce avea să devină cea mai mare platformă educațională online gratuită din lume, cu peste 60 de milioane de elevi, care au acum acces la peste 4000 de lecții, traduse în 19 limbi.

 

În plină revoluție educațională, la rândul nostru, părinților ne revine un rol mult mai profund academic și disciplinar decât până acum în educație, atât cea a copiilor, cât și a noastră proprie! A lor, prin redirecționarea uzului digital și spre utilitate, nu doar amuzament. Implică o muncă de Sisif, cu multe ore de căutare online a resurselor. Nimic, însă ce nu se poate face prin redirecționarea atenției noastre dinspre can-can-urile tv și de pe rețelele de socializare, spre învățarea continuă a artei de a fi părinte în era digitală. Din fericire, e de asemenea o eră a împărtășirii resurselor și ceilalți părinți și copii sunt oricând dispuși să ne ajute cu idei. Iar în caz de îndoială, poți întreba oricând Expertul în educație digitală. E mereu actualizat și dacă îl lași destul la încărcat noaptea, a doua zi funcționează la parametri maximi.

***

Așa că acum, copilului meu îi place să mă învețe! La povestea de seară mă învață să înot cu rechinii pe fundul oceanului, ne jucăm de-a programarea web, mă duce să vizitez ruinele Pompeii și Machu Picchu și spațiul sideral. Nici măcar cerul nu mai e limita. Apoi ieșim din VR / 3D/ 360º etc și merg la culcare. ” Noapte bună, mami!”, îmi spune Expertul…

 

SURSE: http://www.huffingtonpost.ca/2017/07/14/85-of-jobs-that-will-exist-in-2030-haven-t-been-invented-yet-d_a_23030098/

http://money.cnn.com/2017/11/28/technology/job-automation-report/index.html

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s