La mulți ani România Planetară!

Din România au plecat 3 milioane de oameni… sau 5 milioane. Nici măcar nu se știe numărul exact, dar ni se spune ca o sentință care ne clasează pe locul 2 la emigrare, după Siria, o țară în război. Care e războiul nevăzut din România care ne-a alungat de casă, care ne-a dezbinat și ne-a împărțit în „ ei” și „ noi”, cei care au plecat de acasă și cei care au rămas, care ne face să ne temem că România se golește și e sortită pierii?

Portugalia este o țară cu 10 milioane de locuitori, jumătate cât România. În afara ei trăiesc peste 30 de milioane de portughezi, considerând descendenții lor până la a treia generație. Și Portugalia nu a pierit, nici a sărăcit. E mai prosperă ca niciodată, dar și mai tolerantă cu noii veniți decât alte țări, pentru că portughezii știu ce înseamnă să pleci cu nimic, spre niciunde, încă de pe vremea când străbunii lor îngrijeau livezi de măslini și turme de oi, dar visau cu ochii peste mări, în zare. Portugheza este acum a patra limbă europeană cea mai vorbită în lume. Ca să nu mai amintim italienii, irlandezii etc, care au cunoscut în secolele trecute un fenomen migrațional asemănător…

Trăim momentul din istoria omenirii în care cei mai mulți oameni locuiesc în afara țării în care s-au născut, peste 230 de milioane în 2014, cu aproape 80 de milioane mai mulți decât în 1990. ( Jurnal El Pais). Populația mondială s-a dublat în ultima jumătate de secol. 200.000 de pământeni sunt înscriși deja în proiectul Mars One care își propune peste 6 ani, în 2023, începerea procesului de încercare de colonizare umană a planetei Marte. Și se vorbește despre încercare pentru că s-a dovedit deja că absolut toate nevoile vitale ale ființei umane pot fi asigurate în mod artificial în afara Terrei, excepție una: dezvoltarea embrionului uman.

E evident însă că nu doar românii pleacă de acasă. România nu se golește și nu piere, se revarsă doar peste propriile granițe, devenind mai planetară. E o experiență unică în istoria noastră, la o scală inimaginabilă până acum și în care avem șansa să ne redefinim, învățând de la alții și alții de la noi. E o lecție de umilitate în care învățăm de asemenea că alții nu sunt nici mai buni, dar nici mai răi ca noi. Că peste tot există sărăcie, mizerie și suferință umană. Că peste tot există bunătate. Că peste tot există mulți Midas care transformă tot ce ating în aur, dar și mai mulți umili care reușesc să înzecească o bucată de pâine împărțind-o.

Nu e un capăt de pod, ci începutul unui drum! Dar e un drum în care trebuie să ne redefinim apartenența, patriotismul, nevoile și resursele și trebuie să lărgim spectrul culorilor drapelului nostru, incluzând culoarea speranței.

PaleBlueDot
PaleBlueDot

Nu doar în România se duce un război văzut sau nevăzut pentru resurse, ci în întreaga lume. Întotdeauna s-a dus! Și de obicei se agravează atunci când oamenii încep să se împartă în „ ei” și „ noi”, iar resursele devin doar ale „ ale noastre”.

Și noi toți împărțim această “ casă”! E firul nostru de praf pe care plutim în imensitatea obscură a infinitului ( Carl Sagan). Așa că, de Ziua noastră și a UniriiLa mulți ani românilor de peste tot! Celor din țară și celor din alte țări, celor din alte emisfere terestre, de pe alte continente, celor de altă culoare, de altă limbă sau altă religie! Suntem cu toții Poporul Ales, iar acesta este Tărâmul nostru Promis. Aici suntem cu toții Acasă. Întotdeauna am fost și întotdeauna vom fi! Depinde de noi, de fiecare în parte cum îngrijim și prețuim această casă. Aceasta e acum cea mai însemnată formă de patriotism!

SURSE: https://www.mars-one.com/

https://elpais.com/especiales/2014/planeta-futuro/mapa-de-migraciones/

https://www.realitatea.net/incredibil-romania-pe-locul-2-dupa-siria-in-topul-top-mondial-al-migratiei_2092967.html

https://www.universetoday.com/49091/pale-blue-dot/

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s