Stilul nostru colectiv de viață, individualist și consumist, nu mai este viabil. Cum îl putem schimba?

Conform revistei Forbes, peste 15.000 de oameni de știință, din 184 de țări, ne-au avertizat săptămâna aceasta printr-un document comun că stilul nostru de viață are implicații catastrofice la nivel global, cu riscul destabilizării ireversibile a planetei. „ În curând va fi prea târziu și nu va mai exista cale de întoarcere” avertizează documentul publicat luni și intitulat „AVIZ OMENIRII!”.   

Primul astfel de aviz, publicat în 1992 și semnat pe atunci de 1700 de oameni de știință, spunea că impactul activității umane asupra naturii va aduce multă suferință umană, și va mutila planeta ireversibil. Ei bine, viitorul a sosit!

Acest al doilea aviz arată că în ultimii 25 de ani, apa potabilă disponibilă pe cap de persoană, în lume, a scăzut cu 26%, iar zonele moarte din oceane au crescut cu 75%. Peste 120,4 milioane de ha de pădure au fost distruse, și s-a redus cu 29% numărul principalelor specii de  mamifere, păsări, pești, reptile și amfibieni, în timp ce populația umană globală a crescut cu 35%.

Printre soluții, se propune adoptarea generalizată a energiilor renovabile, a planificării familiale, a dietei bazate pe plante, adoptarea de acțiuni masive de prezervare a ambientului și a ecosistemelor. Fără să fim cercetători, mulți dintre noi ne dăm seama, de asemenea, că modul nostru de viață individualist și consumist trebuie să se schimbe.

Filozofiile de viață minimaliste și existențialiste au atras deja un anumit procentaj al noii generații. Ceilalți trebuie să ne alăturăm revoluției lor și să ne asumăm responsabilitatea individuală și datoria pe care o avem față de următorii pământeni. Nu mai putem trăi pe principiul „ După noi, potopul!” și nici să mai tolerăm politica struțului, sau să așteptăm soluții politice, care nu au venit vreodată. Nu suntem victime ale dezastrelor care se întâmplă, suntem autorii!!!

Am alcătuit mai jos o listă a principalelor aspecte ale vieții noastre care pot fi reduse și simplificate semnificativ, astfel încât să putem contribui, fiecare în parte, la minimizarea impactului nostru ecologic, cu atât mai mult cu cât în activitatea noastră zilnică nu folosim mai mult de 20% din resursele pe care le adunăm, pentru un „ cândva” care, dacă o să vină, nu o va face în forma pe care am planificat-o noi.

Categoriile listei se referă la rutina noastră zilnică, principalul anihilator al oricărei tentative de a trăi cu mai multă semnificație. Devine astfel ușor de ținut minte, dar nu și de aplicat, e drept. Pentru asta e nevoie de un efort de voință. Cei care se tem că economia globală ar putea fi afectată negativ de redirecționarea colectivă a preferințelor noastre, trebuie să își amintească că economia este probabil unealta umană cea mai adaptabilă. Tehnologia și energiile renovabile evoluează și atâta vreme cât există o nouă cerere, va exista imediat și o nouă ofertă.

Sunteți bineveniți să contribuiți cu idei. Teama de ridicol, când ieși din tiparul de gândire universal acceptat, nu e greu de depășit, dacă înțelegem că să nu faci nimic semnificativ, de teama de a părea ridicol, este cea mai ridicolă formă de lașitate! La urma urmei, miracol e tot ceea ce depășește putința noastră. Trebuie să le redefinim pe amândouă!

Lista SELECTEAZĂ ȘI REDEFINEȘTE:

VESTIMENTAȚIE: haine, încălțăminte, accesorii, machiaj. Adună-le la un loc, selectează-le, donează sau reciclează excesul de 80%. Freecicling este metoda care funcționează cel mai bine în acest caz și se referă la scoaterea obiectelor inutile în fața casei, de unde să fie colectate de cei care au nevoie de ele. E vitală evitarea modei de sezon, care ține un… sezon! Și nu, țările africane nu au nevoie de bluzițele noastre, când ies din modă, pentru că sunt deja sufocate în deșeurile noastre textile.

fast-fashion

IGIENĂ: Principale ingrediente: apa și săpunul. Pe persoană, rezervele de apă vor continua să scadă, estimându-se o pierdere de încă 30% din volumul total de apă curată și potabilă, în următoarele decade.

Drought

Săpunul e săpun, curăță orice și înlocuiește cu succes absolut toate soluțiile pentru igiena personală, în afară de pasta de dinți. În cazul igienei casei, reducerea poate viza mai mult de 80% din substanțele poluante folosite la curățenie, prin folosirea detergentului de vase ca detergent universal pentru suprafețe, pete de rufe etc. Rufele, de asemenea, au nevoie doar de detergent de rufe simplu și apă, ca să fie curate, nu de balsamuri parfumate. Curățenia nu are miros, ca să citez Luxul Simplității ( https://simplitaly.wordpress.com/ )

MÂNCARE: Numărul meselor recomandate a ajuns la 3 principale și 2 secundare, în timp ce omenirea devine iremediabil obeză. Cu excepția copiilor, bătrânilor și bolnavilor, putem considera binevenit postul, ajunul, și reducerea meselor zilnice la 1 sau 2, de preferință seara, în familie. Dacă micul dejun chiar era masa cea mai importanta, ar fi existat Micul dejun cel de Taină. De asemenea, nu ni s-a spus să cerem fructele noastre Goji cele de toate zilele, nu? Hrana variată se referă de-a lungul săptămânii, nu toată în aceeași zi, sau la aceeași masă, sau la fructe exotice aduse de la capătul pământului, fiind considerate izvor de nemurire de către unele civilizații… extinse.

CASĂ: Cu toții ( cei norocoși) avem o casă. Întreținerea ei ne epuizează majoritatea resurselor de timp, financiare și de energie proprie. Și în absolut toate casele se pot adopta soluții de minimizare a timpului, banilor și resurselor folosite pentru întreținerea lor ( panouri solare, becuri LED etc) Dar ca să le putem analiza, casa noastră trebuie să se transforme mai întâi într-un cămin pentru oamenii care locuiesc în ea, nu un depozit haotic pentru lucrurile noastre de care nu ne îndurăm să ne despărțim, piedici patetice în calea însemnătății noastre.

TIMP LIBER: Toată informația produsă vreodată de omenire există online, inclusiv programe educaționale. Dacă la manuale și caiete pentru școală încă nu putem renunța, cărți deja citite sau nicicând citite, CD-uri, DVD-uri, jocuri electronice, caiete de fișe și manuale de folosit acasă, pot fi donate școlilor sau bibliotecilor, astfel încât să ne putem folosi în mod util timpul liber, nu ștergând de praf și organizând lucruri pentru timpul liber pe care astfel nu mai avem timp liber ca să le folosim.

Concedii, călătorii, activități în aer liber pot fi redirecționate spre replantarea pădurilor, curățarea plajelor și acțiuni de voluntariat care cu siguranță ne pot face să ne simțim bine, pentru că fericirea noastră depinde de însemnătatea noastră. Nici un om căruia îi iei însemnătatea, nu s-a simțit fericit vreodată.

JOACĂ: Jucăriile sunt, fără îndoială, balaurii cu care se luptă toate mamele, întrebându-se în același timp de ce nu pot face totul atât de bine precum mamele lor. Pentru că pe atunci copiii aveau doar câteva jucării, nu câteva mii, dacă pui la socoteală și toate piesele de puzzle, Lego și miniaturile de la Mc. Copiii însă au mult mai multă judecată decât noi. Dacă ne uităm bine, se joacă mereu cu aceleași câteva jucării și vor să se îmbrace mereu doar cu aceleași câteva haine, indiferent cu câte le umplem camera, devenită depozitul frustrării noastre, pentru că nu le putem acorda mai multă atenție, în disperarea de a le cumpăra și organiza jucăriile și hăinuțele pe care oricum nu le folosesc. Iar de îi ducem afară, se distrează toată ziua cu un băț. Numărul și prețul jucăriilor, nu dovedește nimănui cât de buni părinți suntem. Nici măcar nouă.

MUNCĂ: Oricare dintre noi, în domeniul nostru, putem gândi, propune sau adopta soluții pentru reducerea impactului ambiental al activității noastre.

TRANSPORT: Dacă eliminarea combustibililor fosili nu este încă pentru toți posibilă, sau reducerea distanțelor până la locul de muncă, ține de fiecare să adopte forme nepoluante de deplasare măcar în timpul liber, ca mersul pe jos sau cu bicicleta.S

SALUBRIZAREA: Întrebarea nu mai e Cine să ducă gunoiul? ci ce să facă cu el. În lume se produc 50 de tone de gunoi pe secundă. 200000000000 de tone anual, din care, tot anual, 8 milioane de tone ajung în oceane producând o supă de gunoi de 20000000 km pătrați. O parte din gunoiul pe care îl producem e ars, producând dioxina, una dintre cele mai toxice substanțe cunoscute. O altă parte alcătuiește peisaje montane nemuritoare de deșeuri de plastice de unică folosință. La nivel mondial e reciclat între 65% și 0% din gunoiul produs de diferite țări.

www.avidabloga.com

VOLUNTARIATUL: Deși, pe lângă grija pentru familie e singura activitate care dă o semnificație vieții noastre, este mereu ultima pe lista noastră de priorități și nu mai poate să fie. Repararea daunelor aduse de noi mediului înconjurător și ușurarea suferinței celor afectați deja, necesită o muncă susținută, colectivă, titanică ce implică mult efort fizic și intelectual individual. Suntem generația care a adoptat sloganul Iubește-te pe tine însuți!” și nu au existat nicicând pe pământ oameni mai lipsiți de iubire decât noi!

„ De ce îi este omului de astăzi foame? De iubire și de sens!” N. Steinhardt

22885976_1909262679390581_5201504655129633241_n

Surse:

https://www.forbes.com/sites/trevornace/2017/11/15/15000-scientists-from-184-countries-just-issued-a-dire-warning-to-humanity/#4fa3bb3324e8

http://www.theworldcounts.com/counters/waste_pollution_facts/household_waste_statistics

http://surftotal.com/en/news-all/asia-mn-news/item/450-first-of-its-kind-map-details-extent-of-plastic-in-five-ocean-gyres

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s