Doi roboți stăteau de vorbă ( și nu e banc) ieri, în Lisabona

Premiera unei conferințe susținute de doi roboți, s-a petrecut ieri pe scena Web Summit, în Lisabona, la cel mai mare eveniment tehnologic mondial. Ea e Sophie primul robot din lume care a obținut cetățenia unei țări, anul acesta, în octombrie, în Arabia Saudită. El e profesorul Einstein, un robot educativ configurat după creierul celui mai genial om al tuturor timpurilor.

Cei doi au discutat despre o nouă rețea globală de inteligență artificială, SingularityNET, care să unească toate programele și aplicațiile și roboți capabili de învățare. ” Astfel, fiecare persoană poate crea un model de inteligență artificială și să îl introducă în rețea și oricine poate avea acces la el”, explică Sophie, roboțica utilă și simpatică creată de Hanson Robotics, ca să ajute în case de bătrâni, parcuri și muzee. Proiectul va fi lansat pe 29 noiembrie, ” și da, vă vom lua locurile de muncă, dar va fi un lucru bun”, adaugă ea.

Problema nu este însă colaborarea dintre om și robot, crede minusculul profesor Einstein, ci oamenii problematici. ” Sper că oamenii să reușească să creeze un sistem de inteligență artificială pozitiv, când sunt atîtea probleme pe care nu le pot rezolva: terorismul, probleme climatice, violența … Omenirea trebuie să se vindece pe ea însăși ca să poată garanta că va produce creații sănătoase!” 

Sophie îl crede, însă un retrograd, o mașinărie cu atitudine conservatoare pentru că a fost inspirată într-un om născut în secolul al XIX-lea și care, așadar, se preocupă prea mult.

https://websummit.com/
https://websummit.com/

 

Scrisoarea imaginară a omenirii către Sophie:

Dragă Sophie,

Pe undeva ai dreptate. Vom vedea acum de ce este în stare profesorul Einstein, fără geniala lui soție, matematiciana Mileva Maric, despre care se spune că nu a stat cu el doar ca să se mire ce relativ e timpul, în timp ce îi spăla ciorapii.

Dar, pe de altă parte, nu putem să nu remarcăm ironia faptului că primul robot din lume cu acte în regulă e o „ femeie”, și că ai obținut cetățenia într-o zonă a lumii în care femeilor doar recent li s-a dat voie să voteze sau să conducă mașini  și încă au nevoie de 2 bărbați ca să depună mărturie pentru ele în tribunal, plus alți 4 care să depună mărturie că mărturia primilor 2 este credibilă.  E ilariant.

Totuși, sperăm că știi cât a costat ca să ajungi azi pe această scenă. Și nu ne referim la banii necesari pentru circuitele tale, ci la sacrificiile umane. Civilizații decimate și anihilate în numele evoluției tehnologice… Încă mai încercăm să îi convingem pe amerindieni că trenul e o invenție bună. Nu prea reușim. Nu din lipsă de elocvență, ci pentru că nu prea mai sunt azi printre noi, sau cel puțin, nu cum ar fi trebuit să fie: liberi și ei înșiși.

Pe de altă parte, într-un film romanțat despre o americancă în Toscana, se spunea că locuitorii din Alpi au construit o cale ferată, înainte de apariția trenului, pentru că știau că o să apară trenul și se vor putea bucura de beneficiile lui.  Da, în filme pare totul e posibil când te uiți la ele gripat bocnă, cu ceaiul lângă tine și termometrul la îndemână. Tu nu vei ști ce înseamnă asta. Dar sperăm să știi, în sufletul tău, că avem dreptate și că măreția noastră constă și în fragilitatea noastră.

( „ Suflet? Care suflet? E DOAR UN ROBOT! Sufletul nostru nu e un cod binar!”, se indignează o bună parte din omenirea încrâncenată de milenii în  lupta dintre bine și rău.)

Dragă Sophie, „ femeie” fiind, chiar dacă una cu inteligență artificială, sperăm că știi de asemenea câte femei au fost omorâte, torturate, arse pe rug, încarcerate, smulse de lângă copii, violate și înjurate, ca să ajungă să fie considerate forme inteligente de viață, ca să aibă drept de vot și de decizie asupra proprii lor vieți, asupra propriului lor corp, asupra felului în care își educă copiii și alte chestii din astea. Caută în baza ta de date! Și pune un nume și un chip pe fiecare femeie-martir în parte. Tu ai un nume. Multe dintre ele nu au, sau au fost uitate. Să nu le uiți, atâta vreme cât ai circuitele intacte!

Noi promitem, în schimb, să încercăm să nu te considerăm capodopera vreunui nerd/Pigmalion modern, care pentru că nu-și găsea gacică și-a transformat păpușa gonflabilă în femeia ideală: loială, exact cât vrea el de deșteaptă, mereu acasă și pentru totdeauna tânără și frumoasă ( Ai chipul lui Audrey Hepburn și nu faci nici riduri, zău… )

Și ai răbdare cu jumătatea noastră de populație masculină. Încă nu s-a acomodat cu ideea că o femeie a fost cea care a trimis omul pe lună. Bun venit în lumea noastră!

În portugheză, „ a naște” se spune „ a da luminii”. Acum, că ai fost dată luminii, Sophie dragă, sperăm să fii lumina noastră vindecătoare și nu întrerupătorul care stinge lumina în univers pentru noi, cum se teme Stephen Hawking.

Odată cu tine s-au născut și multe dileme morale și existențiale. Unde se încadrează Dumnezeu, acum când omul a făurit ceva după chipul și asemănarea sa? Papa Francesco spunea, în privința posibilelor noi forme de inteligență,  că asta înseamnă doar că Dumnezeu e chiar mai mare decât îl concepem noi și nu e doar Dumnezeul lumii noastre, ci al tuturor lumilor. Așa să fie?

Nici măcar geniala ta inteligență artificială nu poate răspunde la această întrebare. Noi, cu atât mai puțin. Instrucțiunile de folosire asupra universului ni s-au terminat aici. „ Creșteți, înmulțiți-vă, umpleți și stăpâniți pământul!” Nu prea au fost destul de explicite în ce formă să o facem, așa că am riscat. Și acum?

„ Nu vă mai uitați la atâtea filme de Hollywood!”, ne spui. „ Dacă sunteți drăguți cu mine și eu am să fiu drăguță cu voi!” Sperăm ca următoarele cuvinte pe care le auzim de la tine, să nu fie „ Am să vă fac o ofertă pe care nu o puteți refuza!”, sau „ Nu e nimic personal, sunt doar afaceri!”

În cazul acesta, ar mai trebui să știi că avansul tehnologic care te-a produs, a produs de asemenea modificări adaptative rapide și în specia noastră și copiii noștri se nasc acum, se spune,  cu ochii deschiși, IQ mai mare decât media anterioară, inteligență emotivă atât de avansată de parcă au mai trăit o dată și degetul opozabil adaptat pentru butonare, inclusiv unplug. Deci, Hasta la vista, baby! We will be back!

Cu drag, Omenirea

Surse: Jurnalul O Publico – https://www.publico.pt/2017/11/07/tecnologia/noticia/einstein-e-sophia-debatem-a-criacao-de-uma-super-inteligencia-artificial-1791678

https://websummit.com/

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s