Generația Facebook, diaspora românească și activismul non-violent

Un ardelean a devenit, pe Facebook, vocea unei întregi generații de emigranți

19060070_731232567079853_3818271408847953556_n

Peste  154.000, un record în materie, la atât a ajuns numărul celor care urmăresc activ pagina  https://www.facebook.com/PlecatPrinLume/ Administratorul acesteia se prezintă simplu: Florin, de  39 de ani, din județul Mureș. Emigrant și el o vreme, a lucrat timp de 10 ani în Spania, ca administrator al paginii de Facebook a unei rețele de hoteluri din Palma de Mallorca, dar s-a întors acasă când a rămas fără loc de muncă din cauza crizei economice. Acum, pe lângă administrarea paginii, e fotograf free-lancer în țară și sezonier în Austria, în agricultură. Sau ”pe unde pica, cum spune el. Cunoscând astfel ambele realități, și cea de emigrant dar și cea de rezident în România, s-a gândit să facă în mediul virtual o punte de legătură între cele două lumi, în timp ce își caută un loc de muncă mai stabil.

Așa a ajuns să reunească pe pagina sa mulțimile de tineri din țară și din străinătate care participaseră la revoluția Facebook, soldată cu căderea unui guvern și instalarea noului președinte. Departe însă de a fi afiliată politic, pagina transformată în loc de dezbatere publică a problemelor stringente ale societății românești, nu acordă sprijin necondiționat niciunui partid sau personalități politice.  Este de asemenea non-profit. Și dacă s-ar putea crede că autorii anonimi ai revoluției Facebook sunt acum doar un „uriaș adormit”, rămas pe stand-by în așteptarea unor noi provocări, descoperim aici că nu e chiar așa.

foto: Adrian Citu
foto: Adrian Citu

https://www.facebook.com/PlecatPrinLume/ promovează cu succes nenumărate acțiuni umanitare, de solidaritate socială și responsabilitate civică, prin realizarea de materiale originale, foto și video, care au ca scop sensibilizarea opiniei publice. Experiența căpătată de Florin în promovarea hotelurilor din Palma de Mallorca, este folosită astfel acum pentru a face cunoscute cazuri care au nevoie disperată de ajutorul nostru. Printre multe altele, un veteran de război abandonat de patria pentru care luptase, copii și adulți care se luptă cu boli nemiloase și au nevoie de sprijin financiar sau medicamente, persoane dispărute care din „ share” în „share” sunt regăsite de familii,  dezastre ecologice, acțiuni de solidaritate ale diasporei cu diverse categorii de victime, cum ar fi cazul de la Colectiv, deconspirarea corupției, a traficului uman și a sclavagismului modern, acțiuni de protest non-violente și de nesupunere civilă.  Am stat de vorba cu autorul acestei pagini si va invit să-l cunoașteți mai bine:

10421423_312943218908792_1818499557322955957_n

„ Am un vis…” Martin Luther King

« Florin, când ai lansat pagina și în ce scop?

Pagina a fost lansată imediat ce Iohannis a câștigat alegerile. Factorii decisivi au fost chiar aceștia doi: generația Facebook și diaspora românească. M-am gândit că dacă s-au unit atunci și au așa o forță, de ce să nu-i unesc pe o pagină? Apropo, am fost întrebat de sute de ori de ce am scris “ feisbuc” şi nu Facebook…dar cred că lumea nu știe că Facebook nu dă voie paginilor neoficiale, care nu le aparțin lor, să pună cuvântul Facebook în denumire. A nu se confunda cu grupurile, unde se permite. Scopul: să strâng cât mai mulți “oameni frumoși”, care o dată ajunși laolaltă sunt sigur că sunt capabili de foarte multe realizări. Drept dovadă stau numeroasele cazuri umanitare la care lumea a reacționat imediat.

Care a fost impactul inițial?

Se pornește de la 0 aprecieri, la orice pagina nou creata. Pornești obținând aprecieri din lista prietenilor tăi, apoi în funcție de postări, se răspândește pagina. Am urcat treptat, având “ boom-uri” în funcție de evenimentele din țară. Când diaspora iese în stradă, de obicei sunt contactat de multă lume.

În ce ritm ai câștigat adepții?

Nu există un ritm fix, dar din ce îmi arată analiza Facebook, cam 1000 de fani pe săptămână ar fi numărul care s-a păstrat cel mai mult.

Ce fel de idei nu agreezi pe pagină  și ce fel de acțiuni?

Am o singură regulă: sunt interzise injuriile. Nu cred că pot aduce ceva constructiv. Lumea din spatele calculatorului, sau a telefonului are o foarte mare “ dezlegare la gură” ca să zic așa. Dar de la o înjurătură se poate ajunge la violență în viața reală. Lumea are nervii încordați la maxim, din cine știe ce motive și e periculos.

Care este diferența dintre această pagină și altele de gen? Cum explici succesul ei?

Această pagină nu acceptă injuriile sau comportamentul rău voitor și asta o face aproape unică. În timp ce alți administratori iau in calcul doar să fie cât mai mulți pe pagină, eu îi triez, în loc să adun un număr cât mai mare cu orice preț. Nu e obișnuit așa ceva, mai ales pe Facebook unde fiecare se uită prima dată la numărul de aprecieri. Succesul constă în a cunoaște absolut toate opțiunile rețelei de socializare și a te folosi din plin de ele. Facebook aduce îmbunătățiri aproape săptămânal, fără ca utilizatorul de rând să remarce asta. Ori eu, lucrând de atâția ani, le observ imediat. Deși pagina crește constant, nu am cerut niciodată nimănui să îmi facă reclamă. De altfel, nu am distribuit pagina pe grupuri vreodată. Asta fiind cea mai întâlnita metoda de promovare. Nici nu cer obsesiv “ like & share” cum fac 99% dintre pagini. Deși sunt de acord că ar crește mai repede, eu nu fac ceea ce nu îmi place.

Faci publicitate pe pagină?

Încă nu am avut nicio propunere în acest sens.

Ce fel de profesie crezi că ai putea exercita cu succes în urma experienței acumulate?

Am început cu Facebook acum 5 ani, pentru o firmă spaniolă. Am lucrat în diferite hoteluri, ca administrator al paginilor Facebook și cred că aș fi un “ Social Media Manager” foarte bun. Sau aproape orice job care implică comunicare. Vorbesc și scriu destul de bine în engleză și spaniolă, daca e cazul.

“ Am ridicat vocea nu ca să strig, ci pentru ca cei care nu au o voce să poată fi auziți!” Malala Yousafzai

13078_323330854536695_7708933587417860968_n

Care sunt caracteristicile generale ale celor care urmăresc pagina?

Oameni cu dor de casă. Oameni care vor să știe când se pot întoarce acasă…

Care acțiuni au avut cel mai mare succes?

Singurele acțiuni propuse: cele umanitare.

Care sunt rezultatele obținute?

Lumea se implică. Zilele trecute aveam un caz în care cineva din România avea nevoie de medicamente care se găseau doar în Germania, fără a avea vreo posibilitate de a merge după ele. S-a făcut rost în câteva minute de persoana care să i le trimită.

Ce te face să te simți mândru în legătură cu pagina?

De fiecare dată când ajut pe cineva.

“ Grija pentru  această planetă, care este singura noastră casă, nu e doar responsabilitatea guvernelor (…) fiecare dintre noi, ca individ, avem această responsabilitate!” Dalai Lama

forest infographic-illegal logging cases 2015
http://www.greenpeace.org/romania/ro/campanii/paduri/Activitati/Romania-cuts-down-3-hectares-of-forest-per-hour/

Ce părere ai despre consumismul exacerbat al generației noastre? 

Fiecare generație e un produs, o piață de desfacere. Omului îi place să exagereze în orice face: în trecut stăteam prea mult pe afară, ne jucam în praf sau noroi. Acum stăm prea mult pe telefoane. Panorama e aceeași, depinde cum o privești. Omul nu e o ființă perfectă și nici nu va fi vreodată. In ziua de azi, unii produc exagerat, pentru ca alții să consume tot în același ritm. Dorința exagerată de ascensiune a unora, e plătită de consumator prin excese.

Ce părere ai despre impactul activității umane asupra mediului?

Susțin multe campanii contra defrișărilor. Eu si mulți alții. În final s-a auzit glasul media. Corupția ucide nu numai oameni, ci și copaci. Multe s-ar sfârși odată cu stârpirea corupției…

“ Alegerile sunt treaba poporului. Decizia se află în mâinile sale. Dacă, pentru a se încălzi, se sprijină de sobă, dându-și foc la turul pantalonilor, el va trebui să se așeze de acum încolo pe bășici.” Abraham Lincoln

16865045_671991886337255_579589503226578121_n

Crezi că mediul virtual are acum un rol decisiv asupra democrației şi procesului electoral?

Da, categoric. Dar avem si o problema: circulă foarte multe știri false, pe internet. Lumea nu mai știe ce să mai creadă. Dar e și vina utilizatorilor de rând: dacă vad că o pagină, sau un grup le oferă informații false, ar trebui sa se dezaboneze imediat. Dar noi (in general) preferăm să digerăm prostia ( vezi care pagini, sau grupuri sunt cele mai apreciate din România și ce se publică acolo).

Crezi că diaspora va avea un rol marcant la următoarele alegeri?

Cu siguranță se va mobiliza lumea, dacă va avea pentru cine.

Crezi că revoluțiile facebook sunt de fapt manipulate, sau sunt o reacție spontană a maselor care au un scop propriu?

Cred că se încearcă din răsputeri instrumentarea lor. Cu siguranță. Dar în camera de vot, fiecare individ e singur. În acel moment, de fapt, decizi cu cine votezi.

10442467_364429740426806_2619745637339472768_n

“ Acolo unde globalizarea înseamnă că bogații și cei de la putere au acum mijloace ca să devină și mai puternici și si mai bogați, pe spatele celor săraci și neajutorați, avem responsabilitatea de a protesta în numele libertății universale.” Nelson Mandela

Crezi că nesupunerea civilă a ajuns să fie și în România un instrument de combatere a corupției la nivelul conducerii statului?

Cu siguranță. În momentul în care ridici capul din pământ, ai șansa la un nou început.

La nivel global care crezi că e problema cea mai gravă cu care ne confruntăm?

Lipsa locurilor de muncă. În ziua de azi, să ai un job, e ca o binecuvântare. Eu merg doar pe sezoane la lucru, în afara țării. E greu fără ceva stabil.

Dar la nivel național?

Lipsa de interes de a învăța. Încă mergem în turmă și ne vindem ieftin.

Pentru ce crezi că ar trebui să lupte următoarea revoluție facebook?

Pentru libertatea de exprimare și pentru lideri noi.

Care sunt ideile și idealurile pentru care crezi că merită să lupți în continuare?

Merită să lupți pentru orice crez care are în fond un rezultat pozitiv. În general, merită să lupți pentru oameni. Mai sunt si OAMENI printre oameni!

Vă mulțumesc pentru timpul acordat. Numele meu este Florin și sper să ne mai întâlnim. Vă invit pe pagina Generatia „Feisbuc” & Diaspora Romaneasca să stăm de vorba si prin sesiuni ”live”, sau pe http://diasporaromaneasca.info/, un site dedicat informării corecte și în timp real a românilor din țară și din afară.

“ Cred că un erou e orice om care încearcă cu adevărat să facă din acest loc unul mai bun pentru toți ceilalți oameni.” Maya Angelou

14364837_595491180653993_2958233212349707558_n

Sursă imagini: https://www.facebook.com/PlecatPrinLume/

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s