Cu toții avem super puteri! Continuare: o țară carbonizată

Un dezastru uman și ecologic. ” Ceea ce vedem la televizor nu se compară cu ce găsești acolo!” Așa începe raportul de pe teren al voluntarilor portughezi despre care vorbeam în articolul  Cu toții avem super puteri! ( https://mamemigrante.com/2017/10/27/cu-totii-avem-super-puteri/ ) Redau în continuare o parte din mărturiile lor:

„ O tragedie. O catastrofă. Un cimitir atât de uriaș al naturii, munți negri, mii de copaci fără viață. Un tablou de cărbune, un film de groază în alb și negru ce nu s-a mai terminat până când am plecat de acolo, în ziua următoare. În loc de aer se respiră lemn ars.  Continuam drumul în tăcere, știind că nici în 20 de ani nu vom putea recupera ce s-a pierdut (…)

Am ajuns la un post de pompieri, foarte simpatici și vizibil extenuați. Nu vom afla niciodată dimensiunea războiului în care au luptat. Acceptau donații, dar din lipsă de mijloace, era foarte greu să le facă să ajungă la victime. Oricum, venisem să le distribuim din poartă în poartă (…)

Am ajuns la prima casă. Arsese aproape în întregime. Acolo locuia domnul Alberto, cu un străin care îl ajuta să repare acoperișul, pentru că veneau ploile. Singurele lucruri care aveau culoare în acea casă erau cele lăsate de noi: ambalaje de mâncare, flacoane de șampon și gel de baie. S-a bucurat mai ales de un radiator, o plapumă și o pălărie impermeabilă, care îi stătea foarte bine.

Alberto a fost pompier, timp de 40 de ani. A asistat la foarte multe nașteri, în acea zonă izolată. La pensie, a ajuns să vadă cum flăcările cu care s-a luptat o viață, l-au lăsat fără nimic. Ne-am dat seama că va dura foarte mult timp să își revină din șocul pe care l-a trăit.

Am ajuns apoi la o doamnă de 85 de ani, care a reușit să iasă din casă când acoperișul a căzut (…)

La o grădiniță am distribuit alimente, prăjituri, jucării și cărți. (…) Copilașii ne făceau coafuri originale cu mânuțele pline de zahăr 🙂

Un cuplu de olandezi rămăsese fără casă. Locuiseră în chirie. Le-am lăsat scutece pentru bebeluș (…)

Și mâncarea pentru câini și pisici a fost bine venită (…)

Până la sfârșitul zilei am reușit să distribuim toate ajutoarele (…)

Camila și Ze”

În Portugalia, voluntariatul a ajuns să fie un fel de sport național. Mai mult de jumătate țara a ars, într-un moment sau altul, în ultimele decenii. Și în timp ce numărul voluntarilor crește, numărul celor care neagă schimbările climatice se împuținează. S-a depășit astfel punctul de ruptură în care s-a ajuns în era dezastrelor ecologice și umane cu mentalitate de ev mediu: fiecare pentru el și pentru clanul lui.

” Suntem cu toții de naționalități, religii, apartenență politică și opinii diferite, cu vieți simple sau complicate, cu sau fără probleme, dar am reușit împreună să-i ajutăm pe mulți din cei care au pierdut totul. Oameni care, pe lângă că și-au pierdut familiile, prietenii sau cunoscuții, au rămas fără casă și fără mijloace de subzistență. Și-au pierdut sufletul și au rămas goi! Camila și Ze „

Uneori, o super putere e aceea de a-ți scoate alimentele din cămară, ca să le dai unor oameni ca și Camila și Ze, care să le dea altor oameni și să-ți învingi teama că ziua de mâine nu îți va aduce altele în loc. Tu ce ai face, dacă nu ți-ar fi teamă?

Sursă imagini: https://www.jn.pt/nacional/galerias/interior/as-imagens-do-pior-dia-do-ano-dos-incendios-8845346.html

 

 

Reclame

Un gând despre „Cu toții avem super puteri! Continuare: o țară carbonizată

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s