Românul din străinătate, omul bun la toate

“ Menajera mea e româncă. Știe să facă de toate…”

“ Grădinarul meu e român. Mi-a renovat garajul și bucătăria. Știe să facă de toate…”

“ A venit la noi la firmă o echipă de meseriași. Erau români. Trebuiau să demoleze niște birouri. N-am mai vazut așa ceva! Ne adunam și ne uitam la ei ca la spectacol. Ziceai că-s mașini, nu oameni!”

“ Am un angajat roman. Aveam o mașină, amintire de familie. Mecanicul zicea că nu mai are ce să-i facă, pentru că piese din alea nu se mai fabrică. Românul a zis că încearcă el. A stat sub capotă de am uitat de el. Apoi, mașina a pornit la a doua cheie…”

“ Am avut o menajeră româncă. Ne făcea niște « sarmales» fabuloase!!! Știi să faci «sarmales»?”

“ Cashcaval pane… mamaliga… zacusca… somnorose pasarele… placinte… multzumesc… te iubesc…cu placere… la revedere… Dădaca noastră era româncă!”

Sunt popoare care au cucerit lumea prin comerț, sau prin războaie. Românii au cucerit-o construind-o, tencuind-o, văruind-o, asfaltând-o, reparând-o, curățind-o, îngrijindu-i bătrânii și copii, spălând vase, gătind, adică făcând ce știe românul să facă mai bine: de toate. Și sunt deja 3 milioane.

Da, românii au cucerit lumea muncind. Învățându-și copiii limba română chiar și când aceasta devine complet inutilă în afara mediului familial. Păstrând tradiții care nu mai au nicio utilitate practică pentru ei, dar care fac parte din ei.

Nu au Alhambre aurite să ne arate, doar bătăturile din palme. Sau poate au și Alhambre? În Lisabona, treci pe lângă un hotel vestit. “ A fost construit în întregime de români.”, ți se spune. Îți faci un selfie cu el, plângându-te cât e de cald în Portugalia în acea perioadă a anului. De parcă acolo se lucrează doar la umbră…

Copiii diasporei sunt mereu buni la învățătură. Au învățat cum să învingă greul de la părinții lor care au ajuns în Străinezia cu o valiză și o viză. Iar aceștia au învățat de la părinții lor care lucrau în schimburi în uzină și apoi făceau agricultură urbană înainte să fie la modă.

Da, românii din străinătate sunt… omul bun la toate. Nu-s nici sfinți și nici eroi. Eroi au fost cei dinaintea lor. Mamele care reușeau să facă o ciorbă bună, chiar și din urzica ce le creștea la ușa. Tații care reușeau să ridice o casă din balegă de vacă, paie și apă… Ei au făcut din noi toți supraviețuitori și învingători și nu victime timorate ale istoriei. Dar asta, doar dacă astfel alegem să ne definim.

“ Poate că definiția eroismului și a sfințeniei nu e decât aceasta: să faci imposibilul, posibil.” N. Steinhardt

Care este acum “ imposibilul” nostru?

Reclame

Un gând despre „Românul din străinătate, omul bun la toate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s