Uniforma școlară se întoarce

 

22236170_1438831216166863_1523310812_n

N-am să uit niciodată acea primă zi de școală, după Revoluția din 89, când dirigintele ne-a dat îndemnul patriotic: “ Scoateți-vă numerele de înmatriculare de pe uniforme, că nu sunteți vite de colectiv să umblați numerotați!” Pentru noi a fost o adevărată revelație! Nu faptul că nu eram vite  ( majoritatea eram conștienți de asta, deși după educația la modă în anii 80, „ Bă, vită!” era felul predilect în care ni se adresau mulți adulți) ci faptul că de acum puteam face orice cu acest simbol al dictaturii comuniste.

Unii îl sfâșiaseră și umblau cu el atârnat, alții cu o gaură în uniformă in locul lui, alții lăsând la vedere acele capse pe care mamele prea entuziaste le cususeră pe uniforme, ca să poată scoate numărul, să nu se șteargă, când puneau rufele la spălat. Și apoi mai erau acei care, din câte am înțeles din șușotelile fetelor, duseseră răzbunarea muuult prea departe, în toaleta băieților.

A urmat apoi emoția primei zile de școală, fără uniformă. Îmi pregătisem de cu seară pulovărul meu preferat, unul roz-bombon, de mohair. Unii umblau pe străzi cu drapelul găurit. Eu cu pulovărul meu roz-bombon de mohair. Alții cântau Hora Unirii. Eu aș fi cântat Viața e roz, a lui Jojo, dacă aș fi avut voce și dacă melodia și Jojo ar fi existat pe vremea aceea. Nu existau.

Cam așa a ajuns uniforma școlară la groapa de gunoi a istorie mele personale. Tot acolo a ajuns în timp record și pulovărul meu roz preferat, din cauza purtării prea frecvente în loc de uniformă. Și atât uniforma, cât și pulovărul ar fi rămas uitate, dacă într-o zi nu îmi dădea prin cap să o înscriu pe fiică-mea la o școală catolică. Nu ca să mă scuz, dar e cea mai bună școală din zonă, iar măicuțele sunt chiar moderne. Ca să exemplific, la festivitatea de început de an școlar, pe coloana sonoră a filmului de prezentare a activităților școlare, se auzea J.Lo cu Ain´t your mama, iar fetițele din sală cântau de mama focului și ele.

Și uite așa, între Jojo și J. Lo, ajung din nou la uniformă, ca într-un film de genul, Cutărescu ( Rambo/ Omul Păianjen/ etc) se întoarce.  Doar că de data asta eu sunt mama aia prea entuziastă. Nu cos capse, ci împătur șosete în stil japonez, ca să nu li se lărgească elasticul. Da, până și șosetele și pantofii sunt standard.

Auzisem cândva chestia asta scandaloasă, cum că toate mamele se îndrăgostesc de uniforme. Acum înțeleg de ce. Din cauza acelor dimineți de coșmar, în care monstrul modei iese din dulapul celor mici, gen Alien Resurrection,  astfel încât blugii nu mai sunt niciodată destul de rupți, fustele sunt întotdeauna prea de babe, iar tenișii nu sunt niciodată de marca potrivită.

Oricât începe să-mi surâdă deja ideea uniformelor, în fața școlii mă lovesc, însă de o problemă care abia acum îmi dau seama că probabil i-ar fi chinuit și pe părinții noștri, dacă ar fi trebuit să ne ia de la școală, în loc să ne sloboadă în lume cu cheia legată la gât. Problema cu copiii în uniforme școlare, e că sunt ca pinguinii, toți la fel și asta ca să nu folosesc o comparație rasistă implementată. Din fericire, organizarea școlii e atât de fără cusur, încât practic e imposibil să iei acasă, din neatenție, sau în grabă, copilul greșit.

Și cum fiica mea se întoarce de la școală mereu cântând, semn că simbolismul uniformei pentru ea e unul zen-bombon, dacă există așa ceva, zic, hai să încerc și eu să-mi compun o uniformă, gen cea clasica, blugi și tricou, dar personalizată. Așa am adoptat ia și mai lipsește doar să ii adaug niște surori și un cojocel pentru la iarnă.

 

Și cu asta, curentul speed fashion m-a pierdut definitiv de clientă. Știu că va exista întotdeauna vreo Ivanka Trump dispusă să își cumpere noile iahturi pe disperarea noastră de a arăta la fel ca ea, de parcă ar fi posibil… Dar mai știu și că noua mea uniformă mi-a redat libertatea de a fi eu însămi și de a trăi pentru valorile cu adevărat importante din viața mea, nu ale altora.

Și ca încheiere, vă las sloganul anului de la școala despre care vă vorbeam: ” Nu te teme! Schimbă lumea!”

Ce poate fi mai minunat?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s