Portret de imigrantă în Portugalia. Elena Kholodova, balerină profesionistă, Rusia

Elena Kholodova s-a născut în Moscova, în fosta Uniune Sovietică și precum mulți copii în acea vreme, a ajuns să trăiască și în alte părți ale fostului bloc sovietic, în funcție de cum se mutau părinții ei cu serviciul.

Și-a asumat astfel mai multe culturi, fiind ea însăși descendenta unei contese germane ce trăise în Rusia țaristă.  Despre străbunica ei, știe prea puține, cu excepție că a suferit persecuția bolșevică. Nimic nu-și amintește de asemenea despre glamour-ul timpurilor apuse. Pentru Elena, a existat mereu o singură opțiune: să muncească cu toate forțele ca să-și poată împlini visurile. Și în fața unui trecut care i-a fost negat, Elena a reușit să-și reinventeze viitorul, reinventându-se pe ea însăși, în pași de dans și împrăștiind în jur propriile ei scântei de speranță și glamour.

Elena Kholodova a studiat în Moscova, apoi a urmat cursurile Conservatorului din Kiev, (când s-a mutat în Ucraina) și a jucat pe scena Operei din Kharkiv. În urmă cu 15 ani, a emigrat, împreună cu familia, în Portugalia, unde e profesoară de balet și joacă pe scenele cazinourilor Estoril și Solverde, de multe ori alături de soțul ei, Dmytro Popov, balerin și el. A participat de asemenea în programul Toca a Mexer, al televiziunii SIC și este antrenoarea artistică a lotului portughez de gimnastică ritmică.

Dacă există scurtături spre fericire, dansul e una dintre ele„, spunea scriitoarea germană Vicki Baum. Rolul artiștilor, precum Elena, devine astfel acela de a face să danseze sufletele celor care avem picioarele legate de pământ, ca să putem visa și să aprindem cândva propriile noastre scântei de speranță și glamour.

foto: Sergei Denisov

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s