Revenită din diaspora, o bistrițeancă a început în România o adevărată Revoluție a bunătății

sper

Iulia Ionela Dragu este o bistrițeancă în vârstă de 42 de ani al cărei curriculum filantropic din ultimii ani ar putea atinge dimensiunea unui roman de Marcel Proust. Și tot ca într-un roman de Marcel Proust, extraordinara ei poveste pornește de la un moment de revelație declanșat de o aromă. Nu cea a unui fursec „ madeleine”, ca în cazul scriitorului francez, ci cea a cafelei italiene.

“ Acolo mergi la o cafenea, cumperi două cafele, iar una o lași «în așteptare» unui om sărman. Cafenelele au deja formată o astfel de clientelă, cunosc persoanele sărmane, care de obicei locuiesc în zonă și sunt servite fără probleme“, își amintește Iulia fascinanta experiență trăită în anii ei de înstrăinare prin Italia, unde a locuit o vreme împreună cu soțul și cei 3 copii.

Și așa cum aroma unei madlene a revoluționat literatura universală și percepția noastră despre timp, aroma cafelei italiene a determinat-o pe Iulia să pornească apoi la noi în țară o adevărată “ revoluție a bunătății”. Și dacă acest concept nu vă e străin, aveți dreptate. José Saramago, în cartea sa, „ Eseu despre orbire”, laureată cu premiul Nobel pentru literatură, vorbea despre asta. Doar că o considera nu doar o utopie, ci chiar absurditate. Iulia s-a hotărât însă să o transforme în posibilitate și apoi într-o realitate menită să schimbe percepția noastră despre bunătate.

„Toți se așteaptă mereu ca statul să rezolve toate problemele sociale, sau o judecă, de exemplu, pe mama cu cinci copii, care trăiește în sărăcie, că a făcut atâția copii. Nu mai bine ar fi dacă ar da o mână de ajutor? Ce ai de pierdut dacă te lipsești de 1 leu din portofel? Pentru tine nu are nicio valoare, dar pentru un om sărman leul de la tine, cu leul de la alții înseamnă o masă caldă. Leul acela prinde o valoare imensă.”

Așa s-a născut ideea „ Donațiilor în așteptare”, pe care Iulia a pus-o în aplicare în urmă cu 7 ani, când s-a întors în țară și s-a hotărât să își dedice viața, filantropiei. A amplasat câteva zeci de urne în restaurantele, magazinele și farmaciile din Bistrița, unde binevoitorii pot dona suma echivalentă unei haine, mese calde, perechi de pantofi, cafele sau cutii de medicamente, nevoiașilor din zona. Adaptată astfel la nevoile românilor, ideea a fost preluată apoi și de alte asociații și organizații filantropice din țară. În același timp, la Bistrița, împreună cu Dinu Cioata, patronul unei pizzerii locale, Iulia și-a dus ideea la un nou nivel, organizând adevărate petreceri surpriză pentru copiii nevoiași care nu au avut niciodată parte de una.

donat

Iulia Dragu a pus apoi bazele asociației “ Mereu împreună”, https://www.facebook.com/NoiSchimbamDestine/ , alături de Nicoleta Goșpei și Laurențiu Toader, iar recordurile filantropice se țin lanț: 9.000  de lei pentru o mamă bolnavă de leucemie adunați în urma spectacolului caritabil „ Mereu împreună, o șansă pentru Violeta”, susținut la Suceava.

Tot la Suceava, un alt spectacol caritabil, „ Mereu împreună schimbăm Destine”, a reunit peste 10.000 de euro pentru renovarea unui centru care adăpostea 120 de copii orfani în Podu Cosnei. „ Succesul acestei acțiuni se datorează sponsorilor noștri Laurențiu Toader și Ștefan Puntea și echipei lor care s-a mobilizat 100% în organizarea evenimentului și celor 7 voci magnifice ale trupei Brio Sonores, din Chișinău, care l-au susținut. Ca urmare, am reușit să schimbăm ferestrele sparte, cu geamuri termopan și să instalăm o centrală termică. Copiii trăiau în frig, iar centrala termică pe care o aveau era una improvizată, o adevărată bombă cu ceas”, spune Iulia Dragu. Câștigătorii ediției a IV-a “ Românii au talent”, Brio Sonores, au inițiat și un turneu național menit să reunească fonduri pentru proiectul de suflet al Iuliei, devenită între timp impresarul lor: Casa Familia, un centru de plasament pentru 10 copii abandonați și despre care speră să poată da, în curând, vești bune.

brio

„ Mereu împreună redăm speranța”, a devenit apoi sigla unui eveniment caritabil organizat în 2016, de către Iulia Dragu, împreună cu asociații și instituții locale, în orașul ei natal și care implica vânzarea la licitație de obiecte semnate de celebri sportivi români, bistrițeni de origine, precum Gabriela Szabo, Gabi Balint, Stelea, Viorel Moldovan și Lucian Sânmărtean.  Fondurile adunate au fost donate unei mame bolnave de cancer, unui tată de 72 de ani care își îngrijește fiica de 44 de ani, imobilizată la pat, precum și unor copii care suferă de dizabilități auditive, ADHD și astm.

Împreună cu asociația “ Tineri pentru Comunitate”, Iulia Ionela Dragu a lansat în ultimii ani și „ Crosul Solidarității” prin care participanții au șansa să ajute un caz social, plătind o taxa simbolică pentru participare. Crosului Solidarității a avut loc la București, în parcul Tineretului și în urma acestuia, Alexandru Bamboi, campion național și internațional la karate, care împreună cu mama lui locuia într-un grajd, a primit avansul pentru o casă.

toti

O altă colaborare a Iuliei, din care s-au ivit adevărate miracole, e cea cu o comunitatea umanitară virtuală, „ Dar din dar se face rai, Beclean” https://www.facebook.com/groups/150900215286110/  , administrată de prietena ei, Mihaela Săliștean, împreună cu care a inițiat campaniile „Ora de voluntariat” și „Îmbracă un copil de Sărbătorile Pascale”, dedicate ajutorării câtorva zeci de familii nevoiașe din satele mărginașe ale județului Bistrița-Năsăud. Cel mai recent eveniment organizat împreună cu grupul  „ Dar din dar se face rai, Beclean” e un spectacol caritabil în Dej, intitulat „ Mereu împreună redăm speranța!” și destinat renovării casei unei fetițe premiante care locuiește în satul Corabia, într-o căsuță dărăpănată, împreună cu mama ei, bolnavă de scolioză.

La fel ca marea majoritate a spectacolelor caritabile organizate de voluntara bistrițeană și acesta a fost prezentat de ea însăși, pentru că, așa după cum spune, s-a specializat în acest domeniu tocmai ca să economisească la sânge banii obținuți pentru acțiuni umanitare.

maria

Foto: Maria și organizatorii spectacolului „ Mereu împreună redăm speranța!”

Spectacolul dedicat campaniei „ Casa Mariei” a reunit astfel aproape 2500 de lei și 155 de euro pentru materialele de construcții necesare și se adaugă fondurilor obținute de grup prin organizarea de diverse licitații, pe pagina facebook a comunității. Cei ce vor să ajute la renovarea casei Mariei, pot contribui și prin conturile deschise la BCR pe numele mamei fetiței.

VAIDA LUCRETIA MIRELA

RO05RNCBO108154350260001 EURO

RO48RNCB0108154350260003 LEI

Colaborarea dintre Iulia Ionela Dragu și Mihaela Săliștean are un lung istoric și a făcut în ultimii ani adevărate minuni pentru nevoiașii din zonă, dărâmând astfel complet minut rivalității feminine: 160 de cadouri pentru copilașii crescuți de măicuțele de la mănăstirea Piatra Fântânele, 120 de copilași îmbrăcați de Paște, 500 de sarmale de sărbători pentru bătrânii nimănui, din satul Romuli, cadouri pentru 28 de copii de la un centru pentru copii cu dizabilități din Bistrița…

ele

Pentru toate acestea și pentru multele altele care nu se regăsesc între aceste prea modeste după fapte rânduri, Mihaela Săliștean a primit recent titlul de „ Ambasador al Solidarității” din partea asociației „ Mereu Împreună”, iar Iulia Ionela Dragu a primit anul trecut titlul „ Femeia Europeană”, din partea “ Fundației Doris Moldovan”, pentru implicare în proiecte de voluntariat și acțiuni umanitare.

Iar ce mai rămâne de spus la capătul, care e totuși doar începutul acestei extraordinare povești de viață cu aromă de cafea italiană, e că oameni ca Iulia Ionela Dragu se regăsesc pe deplin în cuvintele filozofului mistic, Kahlil Gibran, despre bunătate: “ Și mai sunt cei care dăruiesc (…) așa cum, în vale, mirtul revarsă în văzduh aroma sa. Prin mâinile lor Dumnezeu se arată și prin ochii lor El surâde lumii.”

Revoluția bunătății a început! Va putea surâde El, oare și prin ochii noștri?

Karina Mureșanu-Vlad

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s