Copiii români din Portugalia pot să învețe de acum limba română în școlile de stat din acestă țară

Cursul de Limbă, Cultură și Civilizație Românească a fost inaugurat la începutul acestui an școlar la școala Ibn Mucana, din municipiul Cascais. Orașul adăpostește o bună parte a comunității românești din Portugalia. Cu peste 30.000 de membrii, aceasta este cea mai numeroasă din această țară provenind dintr-un stat membru Uniunii Europene, devansându-i pe britanici, germani, spanioli şi francezi şi a patra ca mărime după Brazilia, Capul Verde și Ucraina. Numărul elevilor români care frecventează școlile portugheze ajunge la 3500.

La școala Ibn Mucana, cursul de limbă română a fost inaugurat în prezența ministrului pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstârnac, ambasadorului României în Portugalia, Ioana Bivolaru, președintelui Camerei Municipale Cascais, Carlos Carreiras și a direcției școlii.

tot

Finanțat de Guvernul României și inițiat în anul școlar 2015/2016, Cursul de Limbă, Cultură și Civilizație Românească este susținut deja și în alte 5 grupuri școlare din țară, în Olaias (Lisabona), Azeitão, Amadora Oeste, Azevedo Neves, și Almancil, cu o oră sau două pe săptămână, pentru clase cu minim 15 elevi. Alte grupuri școlare în care se duc tratative pentru inițierea cursului de limbă română sunt cele din Alcochete, Alvide (Cascais), și Joaquim Serra (Montijo). Numărul școlilor va putea fi mărit anual, în funcție de solicitări.

Cursul este predat elevilor din ciclul primar, gimnazial și liceal, de către învățători/ institutori și profesori cu diplomă de licență în domeniul științelor umaniste, a căror selecție, remunerare și suport didactic sunt asigurate de Ministerul Educației și Cercetării Științifice din România. Proiectul este derulat de Institutul Limbii Române, aparținând Ministerului Educației Naționale și cu sprijinul Ambasadei României la Lisabona.

Ieșirea Portugaliei din criza economică recentă, reprezintă astfel pentru românii de aici un nivel de risc mai scăzut să ajungă facă parte din fenomenul numit deja precum Marea Întoarcere Acasă și în urma căruia peste 27.000 de copii români s-au întors în ultimii ani în România, din Italia și Spania, după ce au frecventat sistemele de învățământ din aceste țări. După un studiu al Asociației Alternative Sociale, peste 6.000 dintre aceștia întâmpină probleme de readaptare lingvistică, psihologică și emoțională de natură să le prejudicieze dezvoltarea ulterioară și se estimează chiar că numărul lor ar putea crește  cu 1.000 în fiecare an.

Cu frecventarea recunoscută de Ministerul Educației Naționale, Cursul de Limbă, Cultură și Civilizație Românească este menit astfel să contribuie nu doar la reintegrarea copiilor din diaspora în sistemul educativ românesc, în eventualitatea revenirii acestora în țară, dar și la prezervarea identității culturale a acestei prime generații de români născuți în afara României.

În Portugalia, un rol important în menținerea acestei identități l-a avut până acum și Școala Parohială de Sâmbătă, din Lisabona, coordonată de preotul paroh Marius Viorel Pop, un proiect inițiat în 2004 de Asociația Comunitatea Românească și finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.

21698023_1425188204197831_1335859362_n

Anul școlar 2017/2018  aduce ca noutate și lansarea programul Limba română, educație și comunicare prin care Ministerul pentru românii de pretutindeni distribuie în Portugalia suporturi de curs și CD-uri interactive pentru predarea limbii române în ciclului primar.

Tot începutul acestui an școlar și universitar marchează crearea de noi oportunități și pentru studenții români din Portugalia prin inițierea  la Lectoratul de Limba Română de la Universitatea din Lisabona, a programul de Licență în Traduceri cu limba română ca specializare B. Inaugurat tot de ministrul pentru românii de pretutindeni, Andreea Pãstîrnac, programul are ca scop formarea de traducători profesioniști, vizați fiind nu doar studenții portughezi care vor să învețe limba română, ci și studenții de origine română care vor să-și valorifice limba maternă la nivel de licență.

Pe malul Atlanticului, o nouă generație de boboci deschide astfel astăzi abecedarul din care au învățat și părinții lor, cu povești și legende despre baba Dochia și Mărțișor și o nouă generație de studenți visează să pornească pe urmele lui Mircea Eliade și Lucian Blaga, pentru că, parafrazându-l pe Nichita Stănescu, “ limba română este patria” lor.

Karina Mureșanu Vlad

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s